torsdag 31 januari 2013

40, 50 eller 55?


Jag behöver ett råd.

Min mor nämnde att hon nog skulle ha större användning av en löpare än en matta. I min fina julklappsbok finns en löpare i munkabälte och det tror jag att jag kan fixa; när jag gick min vävkurs fick jag pröva på munkabälte och det tyckte jag var jättekul. Jag tänker att det är lagom att ställa in sig på att det blir en sommarpresent till henne. Men varpan står uppe och då kan jag lika gärna passa på och varpa.

Nu till frågan:
I vävnotan står det 50-sked. 1 tråd i solv och 2 i rör. Garnet är Cottolin 22/2.
Jag har en 40-sked och en 55-sked. Frågan är om jag kan använda någon av dessa, eller om jag ska investera i en 50-sked? Dels undrar jag om en 50-sked är väldigt användbar, för i så fall kan det ju vara värt att införskaffa. Dels undrar jag om det blir alldeles tokigt med glesare eller något tätare sked?

Någon som kan ge lite råd? Jag tackar på förhand :-)

6 kommentarer:

 1. Hej! Du kan använda 55 rörsskeden till cottolinlöpare. Du får då 11 tr pr cm istället, så den blir npgot smalare om du inte lägger till några trådar. Lycka till med väven.
  KRam Birgitta

  SvaraRadera
 2. Jag hade nog gjort som Birgitta! Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Och jag är den tredje i raden som rekommenderar detsamma.
  Jag har vävt cottolin med 40 skeden (1-2) till en jacka då det blir en smidigt väv. När väven skulle vara stadigare är det bättre med 50 eller 55, det är ingen så stor skillnad.
  Min 50-sked (1-1) användar jag vanligtvis när jag vävar ullfiltar i kypert som jag bereder efter vävningen.

  SvaraRadera
 4. Hej Irene
  Jag håller fullständigt med Birgitta o Marliz använd din 55 rörs sked så får du en fin smidig väv med cottolin i varpen.

  SvaraRadera
 5. Jamen, det är ju solklart. Det får bli 55-skeden. Och då får jag räkna om bredden liten när jag varpar, helt enkelt.

  Tack för goda råd!

  SvaraRadera
 6. Tänk på mönsterrapporten när Du gör den bredare

  SvaraRadera