lördag 26 januari 2013

Snickardag


Det här med plankorna... Jag har ingen spolställning till min varpa. Jag har sökt på Blocket men inte hittat någon. Googlade på bilder och tänkte att det kan väl inte vara så himla svårt att snickra ihop en egen...? Här har jag kommit en liten bit på väg:


Om man bor själv i eget radhus så behöver man kunna hantera en skruvdragare med jämna mellanrum. Jag önskar jag kunde lite mer, för det är kul att jobba även i hårda material. Och jag tänker att egentligen är det inte så väldigt stor skillnad mellan att jobba i textil eller trä. Det ena mjukt, det andra hårt. I båda fallen måste man tänka igenom i förväg vad man ska göra och hitta en logisk väg att genomföra det. Man behöver ha bra verktyg. Personligen tycker jag ju att textila material är svårslagna, jag älskar känslan av tyger och garner, se något fint växa fram.


Den behöver sitta i spänn när limmet torkar så att den blir vinkelrät. Om det ändå inte hjälper så får jag nog sätta i små passbitar i hörnen. Och så ska den få tassar så att den står stadigt.

Hoppas jag hinner kolla i morgon om den fungerar för varpningen. Och jag tror ändå att min potential som väverska är större än min potential som snickare...  :-)


9 kommentarer:

 1. Vad "fiffig" du är, det där blir ju jättebra! Är det lite tjockare blompinnar du har använt? Jag har också gjort en egen, men betydligt simplare... bara en bräda med tjocka spikar och öglor till trådarna sitter på väggen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag hittade 8-millimeters rundstav i den där pysselaffären där jag köpte skärbrädan. De hade även stålstänger som man kunde beställa, men det här tror jag fungerar.

   Det enkla är ofta det smarta... Din lösning hade jag gjort om jag hade haft ett arbetsrum där jag kunde fått plats med varpan.

   Radera
 2. Haha, hur det än är med potentialen, så blir den väl bättre för var gång du gör något.
  Jag tycker du är duktig som försöker, o den fungerar säkert alldeles utmärkt.
  Vi får väl se den i bruk?
  Hälsar Monika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kanske är det så att potential handlar om att man helt enkelt blir bättre på det som man gillar att göra..?

   Radera
 3. Nu är gåtan löst! Vad roligt, lika som du och Irené bygdde också jag min spolställning själv.
  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar som om en hantverkare behöver vara händig på mer än en sak! Vilken lösning blev det för dig?

   Radera
 4. Jag behöver också göra en spolställning, men har inte skridit till handling än. Det där ser riktigt bra ut, jag kanske härmas lite när jag väl kommer till skott... :-)

  Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla idéer som är bra ska man återanvända! Kolla Irenés kommentar ovan, den idén är ännu smartare om man har en vägg som funkar: Sätta krokarna i väggen.

   Radera
 5. Hej!
  Vad Du kan! Jag blev imponerad! Behöver ju inte bygga några spolställningar för det finns ett par stycken i min vävstuga.
  Jag har varit ute där idag och sytt ihop mattrasor, håller på och väver en matta, hur rolgt som helst! Den är gul och blå, barnbarnet ska få den, hon pluggar i Skottland.
  Kram och lycka till med vävningen önskar Inger

  SvaraRadera