tisdag 29 januari 2013

Vävfilosofi och tulpaner

Så underbart att läsa om att jag inte är ensam om att ha fler projekt på gång samtidigt! Gillar idén med en bok att skriva ner idéerna i. Jag har en sån bok på jobbet, där jag försöker reflektera lite kring saker som går bra. För att det är så lätt att bara springa vidare till nästa projekt.

Jag har funderat på varför jag tycker det är så kul med vävningen. Jag har ju bara hållit på med det här sedan i oktober, så det finns en nybörjarförälskelse i det. Jag lär mig mycket just nu, för varje sak jag gör så händer nya saker och det gillar jag!

Men det finns också andra komponenter:

Jag har alltid gillat textilt hantverk. Jag har sytt ganska mycket i mitt liv, både till mig och barnen. När jag gick på gymnasiet gjorde jag en veckas prao på en syateljé och jag kom ihåg att jag berättade om att antingen skulle jag bli sömmerska eller civilekonom. Rådet jag fick från ateljéägaren var såklart "bli civilekonom!". (vilket jag också blev så småningom). Men just nu känner jag mig rätt så klar med att sy kläder, jag hittar inte energin där. Och därför känner jag mig extra glad över vävningen.

För vävning är också andra saker förutom det där med att designa ett mönster och tänka färger och vara kreativ. Det är också en hel del tillämpad matte, man måste kunna räkna och tänka logiskt. Sedan kräver det en noggrannhet, man måste göra saker klart i rätt ordning. Och tålamod; var sak har sin tid, det går inte att stressa för då blir det fel. Det finns liksom inga genvägar till ett bra arbete. Det mår jag bra av som en avkoppling från mitt jobb; det får mig att varva ner.

Och så tänker jag att vävningen fungerar bra i min vardag. Ungarna är så pass gamla att jag inte behöver vara med hela tiden, men de vill fortfarande att jag är hemma på kvällarna. Efter att jobb och middag är avklarade så hittar jag ofta en lunk där jag jobbar en stund med vävningen på ett eller annat sätt innan jag går och lägger mig. Just nu är det exakt vad jag behöver.

Och funderar på hur ni andra resonerar kring vävfilosofi...?

Bjuder också på en tulpanbild med ännu fler nyanser av rött. Kvistarna med de röda bären köpte jag till jul. Efter jul hamnade de i andra buketter och nu har det slagit ut små blad på kvistarna. Många av de röda bären har försvunnit, men det är fortfarande mycket vackert med de våriga tulpanerna. Julen varar än till påska...?


6 kommentarer:

 1. Så klokt du tänker. Jag tror du även har nytta av din vävning på jobbet också. Detta att stanna upp, tänka efter, blev detta rätt.. För mig som börjar bli gammal är det bra att få lite hjärngympa när man räknar ut hur man ska sätta upp så allt stämmer.

  SvaraRadera
 2. Du och jag verkar ha ungefär samma intresse för att jobba med textilier... jag gjorde som du, sydde jättemycket när barnen var små och även till mig själv. Nu mera händer det att barbarnen har något önskemål, det sista jag sydde var en röd Cape till äldsta barbarnet, hon skulle vara rödluvan på ett hallowenparty och då är det kul att sy... annars blir det mest att sy ihop mattrasor :-) Ja varför det är så roligt att väva, kan man fundera länge på... jag fick min första vävstol på 70-talet och sen har jag varit fast. Jag brukar säga, att jag håller i gång hela kroppen med vävningen... både huvud,armar och ben. Plus att jag tycker att det är så roligt att komponera i hop färger och mönster!

  SvaraRadera
 3. Hantverket, det textila, att kunna vara i sitt egna, är lite som att andas. Livsnödvändigt!

  SvaraRadera
 4. Vilken fin blogg du har och vilka härliga känslor du har om vävning, känslor och tankar som jag bara kan hålla med om. Visst är det härligt att än var man befinner sig i väven, vid solven eller bakom slagbommen, så mår man så gott å det gör man oavsett vilket humör man var i före man satte sig vid vävstolen. Å att ha massor av idéer i huvudet är ju så kul, visst kan det vara jobbigt ibland för man hinner ju inte med allt, men nästan alltid så är bara härligt. Tankar från Linnea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Linnea, så kul att du tittade in! Jag ser att du också bloggar, jag ska gärna ta mig en titt hos dig.

   Radera
 5. Det är intressant att läsa era tankar. Det finns en hel del i vävning... :-)

  SvaraRadera