onsdag 5 juni 2013

Försommarlycka


Tänk att det är försommar! Det är så vackert och skönt ute, jag mår fantastiskt bra av ljuset och värmen. Ikväll njuter jag av en onsdagkväll innan ledig dag. Båda ungarna här, ordningen återställd.

Har sprungit en sväng, jag njöt av dofterna och allt det gröna längs vägen även om själva löpningen faktiskt var lite jobbig idag. Men efteråt kände jag mig grymt nöjd, som alltid. Jag försöker tänka att allt jag gör i form av motion är bättre än inget, och då gör det inget om det ibland blir rätt korta joggingrundor. Det handlar om att hitta träningsrutinen: Nu i vår har jag bestämt mig för målet att komma ut ett visst antal gånger per vecka, oavsett hur långt och länge. Jag kan jobba upp ett enormt motstånd innan... men efter 3-4 veckor kommer belöningen... jag börjar tycka att det är riktigt skönt, vilket är en ganska ny upplevelse för en latmask som jag :-)

På avsatsen mellan över- och undervåning i mitt radhus står Toras vävstol med svart mattvarp. Jag kan bli lycklig bara jag ser vävstolen. Tänk att vävningen blev en realitet i mitt huvud först efter förra sommaren då vi hämtade ner vävstolen från Härjedalen. För ett år sedan hade jag fortfarande ingen aning om vad en sked, ett rör och ett solv kunde vara. Idag är jag grymt glad för att denna vävstol korsade min bana (hur det gick till kan man läsa här).


Nedanför står varpan fortfarande uppsatt, men den åker in i förrådet i helgen. I huvudet har jag tusen nya vävar som jag vill göra - de kommer att räcka till jul allra minst...


Jag har varpat grått och naturfärgat (som i hjärtat ovan). Efter dubbelbindningen tänker jag mig att det är dags att överlista rosengångsmysteriet.

Men innnan jag plockar ner varpan: I huvudet finns ytterligare en matta till huset i Härjedalen. I detta lilla hus dominerar rött och grått utifrån ägarens preferenser (som är mannen i mitt liv och Toras son). Golvet är ett slipat betonggolv som är grått, varmt och lent. Mattan behöver vara ganska bred och lång... Så: ett av helgens projekt (innan varpan åker ned) är att varpa för en rödvit tuskaftsmatta med inspiration från denna bild:


Bilden är från boken Nya vävar - klassiska mönster i ny form


Jag har röd och naturvit mattvarp. Och jag tänker 130 cm brett. Det blir första gången jag gör två varpflätor... och det ska bli spännande att se hur det funkar att väva så pass brett... Om mattan är klar till jul blir jag glad.

Men så undrar jag: Om jag väver i min 20-sked, syns den vita varpen då? De vita varpdelarna är solvade med 1 tråd i solv och 2 i rör och enligt varpnotan ska det vara en 30-sked. Samtidigt: Det vore kul att pröva min 20-sked, eller ska jag hålla mig till den vanliga 30-skeden om jag vill få en ruteffekt på mattan? Vad tror ni, mina bloggexperter?

Nu ska jag beställa pizza till mig och ungarna. Sen blir det "Les Miserables" med 16-åringen.

Önskar er alla en fin nationaldag!

7 kommentarer:

 1. Jag tror att du tyvärr måste använda en 30-rörs sked om du vill att den vita randen skall synas. Effekten med en 20-rörs sked är att inslaget döljer varpen mycket bra, och i detta fall så blir det ju lite fel.
  Du är otroligt flitig i din vävstol, springer flera dagar i veckan och dessutom har en full tjänst på ett arbete har jag förstått. Hur hinner du? Dessutom har du nog vävningen i blodet för alla fattar inte galoppen så snabbt som du. Jag säger bara GRATTIS och lycka till i fortsättningen för vävning är det bästa för själen. Ha en fin nationaldag imorgon, kram Malin

  SvaraRadera
 2. Oh så fin din dubbelvävda matta är !!
  Det ska bli kul att se din nya mattväven med röd o vit mattvarp.
  Ha det gott
  Kram Eva-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack tack! Det dröjer nog lite innan den rödvita blir klar. Det blir nog ett höstprojekt.

   Radera
 3. Hej Malin, misstänkte att det får bli 30-skeden.
  Hur jag hinner... Alltså, dels hinner jag inte allt. Det där med träningen har varit ett ständigt dåligt samvete och därför gör det mig extra glad när jag får det att funka. Dels är jag nog just nu i en fas i livet när mycket klaffar. Det har inte alltid varit så. Livet går i cykler, vissa perioder orkar man mer. Just nu njuter jag enormt mycket av att det funkar.
  Och visst är det så att vävning är kanonbra för själen, märker att jag mår bra av detta, då vill man gärna hitta tiden :)

  SvaraRadera
 4. Jag skulle nog också välja en 30-rörsked. Tror det blir lite gles varp till en så bred matta annars. Det blir säkertr bra hur du än gör.
  Lycka till med dina fina mattor.
  Kram Birgitta

  SvaraRadera
 5. Jag fattar ingenting av skedar och solvar och rör är men jag känner din glädje.
  Blev med vävstol i vintras och den ska köras ner hit till mig i Schweiz så småningom. Det ska bli så spännande.
  Monika kom och inventerade vävstolen som nu står i en lada i Norrtälje. Några delar behövdes bytas ut men i stort sett är den ready to go. Och nu kanske det blir intensiv vävkurs redan i september. Sen försvinner väl jag upp på loftet då och blir som vävbesatt. :D
  Monika berättade om dig och det var faktikst genom din sida som jag hittade henne när jag på skoj satt och surfade om vävstolar och vävkurser och i samma veva plöstligt "skaffade" mig en vävstol. Bara så där. Helt galet och helt underbart.
  Det är ju helt fantastiskt vad duktig du blivit på bara ett år. Wow! Vilka kreationer. Ja, ska man sätta igång och riva trasor då kanske...??? Vad var det hon sa nu Monika??? 2cm breda ungefär eller var det 5? Hjälp!
  Annette
  My Rose Valley
  Bloggare, garntokig, virkgalen och besatt av tyger och patchwork och allt annat kreativt. Bosatt i Schweiz av alla ställen på jorden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annette,
   Så kul att du har hittat hit och tack för feedback. Det är grymt kul, så förbered dig på en vinter på loftet ;)

   Monica har varit bra på att få igång mig, hon lärde ut grunderna superbra. Och har varit mycket behjälplig.

   Ja, det är lite pyssel med trasorna... Skulle säga 2 cm breda. Och jag tycker det är smidigast att skära. Här finns ett bra sätt: http://torasvavstol.blogspot.se/2013/04/trasskarningstips.html

   Lycka till! På återförande!

   Radera