lördag 13 juli 2013

Fjällfäll


Ett fjälltäcke i ett hus i Härjedalen. Det ligger i soffan, gosigt att krypa upp i. Stort, nästan 1,5 * 2 meter. Om man vänder på det ser man hantverket.

Det är välgjort, har hållit länge. Ett antal fårskinn hopsydda, fortfarande mjuka efter många års användning. Skinnens baksida syntes i släden, skulle man kunna kalla det framsidan? Där finns en fårskinnskant påsydd. Och en vävd dräll i ull, påsydd innanför fårskinnskanten. Mörka gröna, bruna, orange toner.

Det är ett fantastiskt vackert hantverk. 

Undrar över drällen, vad är det som skiljer en jämtlandsdräll från en daldräll? Försöker räkna trådar, flotteringarna verkar gå över som mest fyra trådar.

Jag tycker det är så fint med allt detta som är gjort för att hålla en evighet. Allt arbete nedlagt. Så långt ifrån dagens slit och släng. Så värt att bevara. 

7 kommentarer:

 1. Verkligen ett fint fälltäcke.
  Det måste va roligt att ha det in din ägo.
  Hälsningar Monika

  SvaraRadera
 2. Daldräll saknar avbindetrådar (man kan alltså inte "solva på" hur länge som helst på samma parti), medan jämtlandsrällen HAR avbindetrådar - var 4:e tråd bryter mönsterinslagets flottering. Detta betyder alltså att ett parti jämtlandsdräll kan vara "hur långt som helst" - .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, då tror jag att jag förstår. Tack för förklaringen!

   Radera
 3. Hej Irene. Du minns kanske att jag ställde dig en fråga på ditt inlägg Vävdag. Menar inte att tjata på dig, men vad är svaret på min sista fråga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susanne, den frågan har jag missat. Vad undrade du över?

   Radera
 4. Det där förklädet du använde när du höll på och sydde. Du sa att det var det största du hade. Vad jag undrade var hur långt det är. Om du hänger det om halsen, vart på kroppen går då fållen? (menade inte något konstigt med den frågan, bara nyfiken)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt ingen aning, det slutar väl någonstans under knäna. Det är ett vanligt köksförkläde som jag har köpt på IKEA en gång i tiden. Kommer ihåg nu att jag tyckte det var en märklig fråga som hade väldigt lite att göra med vävning och jag förstod heller inte varför längden på mitt förkläde skulle vara av intresse. Eftersom det är en vävblogg så skriver jag hellre om vävning.

   Radera