måndag 29 april 2013

Trasskärningstips


Någon gång så fick jag en kommentar om en skärmaskin som hette "Inga Klipp", som verkade vara ett mycket effektivt sätt att skära trasor. När jag googlade på "Inga Klipp" hamnade jag på ett gammalt blogginlägg hos Loppberga. Som förvisso visade vad Inga Klipp var, men det mest intressanta var ett mycket bra tips om hur man kan skära mattrasor. Såhär:

  • Sy ihop lakanet i kortsidorna, aviga mot räta, så att det blir som en cylinder. 
  • Vik lakanet så att sömmen hamnar längst ut i en kant. 
  • Skär därefter hela lakanet i strimlor, men bara nästan ända fram till kanten med sömmen. 
  • Vik därefter upp lakanet och frilägg kanten med sömmen som fortfarande håller ihop lakanet. Klipp därefter varje remsa snett över sömmen så att den möter remsan ovanför. 

På så sätt får man en lång, lång remsa som därefter bara är klar att rulla ihop till en boll.


Inte så lätt att förklara kanske, men kolla Loppbergas beskrivning på länken ovanför om detta är otydligt.

Listigt, eller hur?!

Och jag har sagt det förr men säger det igen: Internet är fantastiskt. Tänk som jag lär mig genom att få läsa om olika idéer och infallsvinklar. Tack för det! :-)

söndag 28 april 2013

Tillbaks från "over there"Nu tillbaks från en jobbresa till USA. Först ett stopp på vårt kontor i New Jersey, sedan några dagar med kollegor i Texas. Men jag har även haft tid att se mig omkring lite; hade t.e.x. en underbar dag i New York City förra lördagen.

Jag vaknade tidigt på lördagen med jetlag i kroppen. Tog en morgonpromenad i Central Park, där blommade Magnoliorna.


Det är en galen stad, "The City that Never Sleeps". Kul och fascinerande att besöka, men det räcker med ett par dagar.

Försökte leta hantverk utan någon större framgång, men ett besök på Museum of Modern Art blev det också. Stort, mycket folk, fantastiskt...

Och när jag flög vidare till Texas så hade jag den mest otroliga utsikten över Manhattan. Man ser Central Park som en stor fyrkant i mitten och alla skyskraporna i Midtown, strax söder om Central Park.


Så fantastiskt kul att få träffa kollegor från USA som jag tidigare bara jobbat med via telefon och e-mail. Så kul att få se lite av det stora landet i väster.

Och skönt att vara hemma igen.

Nu vill jag ta tag i nästa vävprojekt. Har några trasmattor i huvudet som ska bli verklighet... Planera, göra vävnota, varpa, fixa trasor... Åh, kul! :-)

Men inser att när kvällarna blir ljusare så finns det också andra saker som drar lite. T.e.x. en trädgård som behöver lite omtanke.

Hur som helst, det är skönt att det äntligen är vår! :-)


tisdag 16 april 2013

Munkabälteslöpare


Nu är de klara, löparna som min mamma har önskat sig. Det var kul att väva munkabälte och jag gillade speciellt mönstret med ränder i varpen. De blev helt olika trots att det enda som skiljer i val av färger är att den högra saknar de ljuslila fälten. Och så skiljer det ju lite grand hur mönstret är uppbyggt såklart.


Min egen favorit är den mörkare, med marinblått, rosa och två nyanser av lila...


...men den rosa får hänga med också, fast den känns så mycket snällare. Jag hoppas att de kommer att fungera hemma hos min mor, på varsin byrå i hennes vardagsrum.


Nu vet jag hur det är att väva i cottolin, det var en ny och lite mjukare känsla. Och himla kul ändå :-)

Och nu blir det nog lite bloggtorka någon vecka framöver, jag har lite jobbåtaganden som jag måste fokusera på. Ha det gott!

måndag 15 april 2013

Blir det kaka nurå?


Utsikt från Vävstugan brukar bjuda på Gláhålskaka när man hon har ett fint glá-hål.

Så, jag hakar på och bjuder på en lite annorlunda kladdkaka, á la LCHF, eller GI för den delen. Väldigt rik chokladsmak, inget som man bjuder godissugna kids på. Den här kakan är mer för oss som älskar mörk choklad i alla dess former:
Receptet finns på Tasteline, om man klickar här, men jag har för mig att man ska göra dubbel sats för en "vanlig" pajform (och tro't eller ej, men kör man LCHF så är det här inget som sätter sig runt midjan ens med en rejäl klick grädde till).

Bon appétit!

söndag 14 april 2013

Vårväska


Äntligen lite vårvärme! Dagens sol var välbehövlig, en liten tur längs vägarna i området kändes riktigt skön. Jag har rensat garderober och plockat fram vårkläder, det kommer behövas för jobbresa mot lite varmare trakter i veckan. 

Så har jag pimpat min gamla vårväska, en trotjänare från Designtorget där de fina delfinska rörelserna från Karl Axel Perhson inte längre alls var fina, utan mest urtvättade. Men foder och rem var fortfarande fina och jag gillar verkligen formen på hela väskan. Så jag bytte helt enkelt ut fram- och baksida mot ett helt annat tyg och behöll foder och remmar intakta. Så här blev framsidan:  


Och baksidan - eller om det är tvärtom... 


Och så här såg väskan ut innan: 


Nu middag med ungarna. Ikväll har Mad Men säsongspremiär. 2 timmar mellan 22 och midnatt, skulle tro att jag kollar en stund tills ögonen faller ihop och fångar upp resten på Kanal9Play.

Ha en fin start på veckan!

torsdag 11 april 2013

Löpartest

Min löpare är klar. Men min kära mor vill gärna ha två löpare, för de ska passa på två olika skåp i hennes vardagsrum. Är osäker på om det ljuslila garnet kommer att räcka, så jag tänkte att jag gör dem lite olika men med samma färgsättning.

Så jag testade lite olika varianter:


Första försöket. Har bytt ut det rosa garnet mot en gammalrosa nyans och inslag helt i beige. Nope. Funkar inte med de helt vita avgränsningarna, känns bakvänt. 


Andra varianten, samma gammelrosa som bara är pyttelite mörkare än den ljusrosa. Men blir helt annorlunda. Mörkt. Nej, inte den heller.


Tredje försöket: Är tillbaks till det ljusrosa garnet. Med avgränsningar i marinblått och lila. Och vitt inslag för att få basen aningen lättare. Såhär får det nog bli. 

Tänk så olika det kan bli med samma färger och samma vävuppsättning. Den här blir... rosa! Mittfälten är bredare och jag har tagit bort en färg. 

Ska bli spännande att lägga löparna bredvid varandra och se hur de funkar ihop. Tänk om det inte alls blir fint... Nå, då får jag väl göra om! 

Vävnotan kan man hitta i denna fantastiska bok: Nya Vävar, Klassiska mönster i ny form, av Tina Ignell och Birgitta Bengtsson Björk. Jag gav boken till mig själv i julklapp. Den innehåller mycket fint som inspirerar till egna tolkningar, den här munkabältesväven t.ex. har jag sett i flera bloggar den senaste tiden. 

tisdag 9 april 2013

Apropå tålamod...


Hm... hur hände det här? Behöver nog ha en bättre nystmaskin...
Kvällens pyssel fixat :(

måndag 8 april 2013

Polarna spolarna

Börjar bli lite kompis med mina spolar med garn. Enkelt på något vis, inte så mycket förarbete, bara att spola på lite med jämna mellanrum. Och så rasslar de lite skönt när man väver med dem.

Det börjar hända något med väven också; det går framåt! Det blir nog en löpare vad det lider. Och det är faktiskt inte så himla dumt att väva med med garn ändå.

torsdag 4 april 2013

Långsamhetens lov


Det är lite vilsamt att väva med garn istället för trasor. Bara att trampa och slå och byta garn då och då.

Men egentligen tar det lite för lång tid för att se resultat för min smak. Man väver och väver, rutorna växer fram. Men ändå har man bara kommit sådär 10 cm... Det är lite grand som att sticka... jag har aldrig haft tålamodet, det är för mycket finlir. Varv på varv och ändå blir man liksom aldrig klar...

Gillar att sy för där ser man direkt resultatet. Och trasmattorna också, där kommer man ju framåt ganska snabbt.

Det här är långsamhetens lov. Bra träning för en sån som jag, som alltid är på språng. Allt behöver inte gå snabbt (har jag hört...)

tisdag 2 april 2013

Munkabälte


Efter några olika försök hittade jag så en färgkombination som jag tycker fungerar. Det som ser aprikos ut på fotot är rosa i verkligheten. Och så finns där en ljusare och en mörkare lila samt lite marinblått.

Det här är ju riktigt kul att väva! Jag får in en annan rytm än när jag väver med trasor. Jag tänker "bara en ruta till" och så har det helt plötsligt gått ett par timmar...


måndag 1 april 2013

Vävdags


Det har varit en fin påsk med familj och vänner i Småland. Vi har kombinerat umgänge och god mat med lite rejäla promenader. Och njutit av solen i lä, det kändes ändå att våren är på gång trots att det är kallt. Den röda mattan passade bra in i systers kök :-)

Idag har jag lagt tid på att få upp min cottolinvarp. Efter provvävningen så blev det lite pyssel med att peta in lite extra solv och rätta till några fel, men nu tror jag att jag har fått den rätt. Den är inte så bred, men det mjuka cottolingarnet beter sig helt annorlunda än mattvarpen och det har varit lite ovant att hantera.

Och så har jag tagit säsongens premiärjoggingtur med mina nya löparskor. Ännu så långe är det asfaltsvägarna som gäller, men det kändes förvånansvärt skönt att ta sig runt. Och så sken ju solen på mig :-)