tisdag 3 september 2013

Toffelfrossa


Det där med att sticka och virka har satt sig på hjärnan, strax bredvid vävningen... Allt det här hantverkandet gör något med mig... Det är ju hur kul som helst! :-)

De virkade mössorna i somras gav mersmak.T.ex. i form av virkade tofflor i halvstolpar. Tjockt, mjukt ullgarn med stor virknål. Bra att ha i Härjedalen i vinter; tänkte mig en vacker korg med små tofflor till alla frusna fötter efter en dags skidåkning... Men 16-åringen tyckte de var "sjukt fula" (eller något ditåt...)


OK, tänkte jag. Får väl utveckla konceptet... Det senaste röda (längst upp i inlägget) är stickade i Lovikkagarn och var fantastiskt kul att sticka. Dessutom känns tofflor som ett bra och enkelt sätt att återerövra stick- och virkkunskaperna som legat vilande i sådär 25 år eller så.

Mönstret till de stickade tofflorna hittade jag på Ullcentrums blogg. Jag gjorde om dem lite, eftersom jag hade stickor 5 istället för 4 (Började med 8 istället för 9 maskor). 

Dessvärre blev inte de heller godkända av 16-åringen, jag tror att allt annat än raggsockor går "fetbort", eller något sånt... Själv känner jag mig dock ganska nöjd. Inte minst efter att jag fick ett SMS med en bild från min käraste, testandes toffelkonceptet i verkligheten, där uppe i stugan: 


Det är nästan så jag längtar efter vinter...

4 kommentarer:

 1. Jättefina!! Ser verkligen sköna ut! Jag undar lite över tofflorna på bild 2, vilket mönster har du använt till dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Isabella!
   Jag har utgått från ett mönster från Svarta Fåret. På nedanstående länk är det nr 901-1420. http://www.svartafaret.se/garn/big-trio.
   Vet dock inte vart det går att få tag på, jag fick det när jag handlade garn i somras.

   Om du har virkvana är det nog ganska lätt: Man börjar från tån, virkar halvstolpar runt (tjockt garn och typ virknål 9-10) så att man får tån på tofflan. Ökar vartefter så att den passar foten. När du behöver ett hål för foten virkar du fram och tillbaks. När tofflan är lagom lång för hela foten viker du dubbelt och smygmaskvirkar ihop i bakkant. Sedan var den klar enligt mönstret. Men jag ville ha den lite högre över foten och virkade därför ett par varv runt fothålet.

   Lycka till!

   P.S. Ska kolla in din blogg också


   Radera
  2. Nu har jag något att göra i höst! Tack snälla!

   Radera
 2. Lovikkatofflorna var riktigt snygga, både modellen och färgen. Ett projekt till jag skulle vilja ge mig på. Hjälp - tiden räcker inte till! :-)

  SvaraRadera