söndag 29 september 2013

Linvarpspremiär


Jag har lingarn som jag köpte på Växbo lin i somras. Jag tror det börjar bli dags för linvarpspremiär i något som förhoppningsvis kan blir klart till jul.

Garnet är 12/2, vilket jag förstått inte är en helt vanlig linkvalitet. Ganska grovt. Jag tänker mig löpare, förmodligen i lite olika kyperttrampningar.

Två frågor som jag gärna skulle vilja ha lite tankar kring:

1. Sked-val. Jag jämför tjockleken med cottolin 22/2 och det är ganska lika. När jag vävde min munkabälteslöpare i Cottolin hade jag 2 trådar i rör i en 55-sked. Vad tror ni, skulle det fungera här också?

2. Inslag. Jag har ju garn så det räcker med samma till inslaget också. Jag ska nog testa lite olika... har lite lintow 8, skulle tro att det blir för tunt, möjligen kan jag dubbelspola. Hur ska jag tänka med inslagsgarner?

Och så undrar jag också om tips och råd för att väva i lin. Vad ska jag tänka på? Garnet känns ganska mjukt, men ska jag ändå hålla det fuktigt (som jag har hört att man ska). Något speciellt när jag varpar?

Är glad för all input jag kan få och tackar på förhand :-)

10 kommentarer:

 1. Växbos garn är av mycket bra kvalitet och det finns ingen anledning att hålla garnet fuktigt. Om inomhusluften är mycket torr (t ex direktel och mycket vävdamm) kan man ibland behöva spraya lite lätt med vatten i luften då och då. Flytta fram ofta. Varptätheten beror på vilket slutresultat man vill ha och vilken vävteknik man använder. Till en oliksidig kypert där man inte vill att inslaget ska synas tar man en tätare sked än till en tuskaft, till exempel. Om man ska ha samma garn i varp och inslag beror också på vad det ska bli. Till en löpare i oliksidig kypert med varpeffekt kan man ta ett enklare och billigare garn som inslag. Men väver man tuskaft eller liksidig kypert och ska använda tyget till kläder är det snyggast med samma garn i varp och inslag, Tycker jag! Mycket att ta hänsyn till. När man använder en garnkvalitet för första gången kan man också vara beredd på att få skeda om i en glesare eller tätare sked. Lingarn har just ingen elasticitet och det är viktigt att man varpar jämnt och att man håller varpen ordentligt sträckt när man drar på och att man lägger mycket spröt. Jag brukar låta ett varv spröt gå med hela tiden under yttersta lagret på varpbommen för att garnet ska hållas sträckt och inte skära ner i varprullen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, tack för bra input, det här gjorde mig mycket klokare :-)

   Radera
 2. Svar
  1. Bra med ett proffs som lär ut och ett annat som bekräftar :-)

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 3. Passa på när du spolar inslagsgarnet, gör spolarna inte för tjockt. Lingarn är ju mycket spänstig och man sparar ingen tid med dåliga spolar, nej tvärtom!
  Jag vet det det av erfarenhet :-((

  Lycka till, lin är ett underbart material.
  maliz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska jag komma ihåg! Jag tycker det är svårt att spola så det blir bra, överväger att skaffa plastpolar med kant.

   Radera
 4. Hi again! Unfortunately I don't write blog, I only have pictures in picasa. Now 'the link' works, I signed in i my googleaccount.... Should have done it before... stupid me. I use in those rugs weft what I have get free from my friends (some are veeeeery old stuff) and warp is finla kalalanka (don't know what it is in english)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi, I looked at your photos, your rugs are very nice. I like the simplicity in patterns and colours that lets the rugs speak for themselves. Thanks for sharing! :-)

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera