tisdag 17 mars 2015

Soffa i nya kläder


Nu är kökssoffan omklädd i hålkrustyget. Soffan kommer från min mors föräldrahem och har hängt med ett tag. Nu har den fått nya kläder och jag tycker den blev rätt så fin .Hålkruset är vävt i bomull 16/2. Vävnotan kommer från början från tidningen "Väva 8", Semic förlag 1989, där det är en duk vävt helt i vitt med virkad kant.

Jag har valt en kittfärgad varp (Bockens 505) och inslag i samma kittfärgade samt jeansblå (Bockens 603). Det kittfärgade är tredubbelspolat i inslaget. 


Jag tycker att det är så häftigt med det blå, som små kratrar i tyget. Jag har fått kommentarer från flera icke-vävare som sett det och undrat om jag har någon slags undertyg... Önskvärd effekt uppnådd, således!


Just nu håller jag på och förbereder prover till gruppen Vävpärmen på Facebook. De ska iväg till Hanna och om någon månad eller så får jag 24 andra prover tillbaks. Så spännande det ska bli!

Det här är första gången jag väver ett så pass stort tyg i tunt garn. Och jag har fått mersmak. Mer finväv blir det nog framöver.

6 kommentarer:

 1. Ser fram emot att få ett prov!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elisabet, det här med byten är ju toppen! Det kommer att kännas som julafton med allas vävprov :-)

   Radera
 2. Magiskt vackert! !!
  /Sanna

  SvaraRadera
 3. Hej, såg i ett inlägg från juni 2010 att du satt upp väv på en trissvävstol. Jag har fått en sån, Gamla Upsala, men saknar instruktion. Kan du eller nån i nätverket tipsa mig vidare.
  Vänl
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Trissvävstol är den typ av vävstol som har nickepinnar där skaften vippar upp och ner (till skillnad mot kontramarsch). Uppsättningen är samma princip för alla trissvävstolar.

   De tre tips jag har är:
   1. Se om du hittar "Stora Vävboken" av Laila Lundell. Kan finnas på biblioteket. Det är en bibel som beskriver alla momenten i att sätta upp en väv.

   2. Gå en vävkurs eller försök se om du hittar en vävstuga i ditt
   närområde. Då kan du pröva med andra först.

   3. Gå med i Vävspolen på Facebook.

   Googlade också och hittade detta: http://vavuppsattning.weebly.com/
   Ingen aning om ifall det är bra...

   Lycka till!

   Radera