söndag 8 mars 2015

Hålkrus


Nerklippt! Hålkrus i bomull 16/2, bottenfärgen nästan en jeansblå nyans, varp och färgen som ligger ovanpå kan nog bäst beskrivas som kittfärgad.

Jag vävde ett prov av det här tyget på kursen i Sätergläntan förra sommaren, då gjorde jag en ganska vild tolkning mest för att testa olika färger:


Kände att jag absolut ville göra något mer av detta, för det var otroligt kul att väva. Och kom på att kökssoffan som kommer från min mors föräldrahem nog borde få ett nytt fint överdrag.

I höstas lanserade Hanna Kristine idén med Vävpärmen på Facebook. Det går ut på att alla väver prov på olika tyger och så byter vi med varandra för att på så sätt få en uppsättning av många prover.  Först ut var inredningstyger och då kände jag att jag nog fick prioritera upp den här hålkrusväven, för det där med Vävpärmen tycker jag låter jättespännande!

Hålkrus behöver tvättas för att få fram sin tydliga karaktär. Proven ovan är otvättade, det tvättade resultatet får de där tydliga hålen som är hur coola som helst:


Det blir som blå små kratrar, jag tycker det är så häftigt!

Men tyget krymper också mycket vid tvätt, sådär 12% på bredden och 22% på längden. Här ser man tydligt skillnaden före och efter tvätt:


Detta är för övrigt proverna just till Vävpärmen. Jag ville skicka med ett otvättat och ett tvättat prov just för att man ska se skillnaden och klippte därför till exakt lika stora bitar där jag tvättade den ena. Nu ska de här tygbitarna delas upp i lika stora bitar, totalt 25 stycken. Och så ska jag göra klart vävnotan och därefter skicka allt till Hanna. Och så får jag 24 prover tillbaks, åh så kul det ska bli :-)

Jag hoppas att jag hinner klä om sofflocket nästa helg. Bild kommer så småningom.

4 kommentarer:

 1. Så fräscht det blev och snygg färgkombination som gör sig så fint i mönstret!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Irené, det var väldigt kul att väva :-)

   Radera
 2. Så nydelig! Veldig lenge siden jeg har vevd hullbragd, nå ble jeg veldig fristet til å prøve!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Du måste prova, det var ett jättekul projekt. :-)

   Radera