måndag 9 juni 2014

Lill-Jonas


Jag ska be att få presentera Lill-Jonas.

Lill-Jonas fin liten vävstol från GP Snickerier i Motala. Han har 90 cm vävbredd och en golvyta på 110 * 110 cm, vilket gör att han passar fint i ett pyttelitet radhus.

Jag har vävt på en liten Jonas tidigare, då jag gick på vävkurs hos Monica Segerman i Älta. Jag gillade vävstolen då, den funkade som en fullstor vävstol men var mycket smidig och vi blev snabbt kompisar. Lill-Jonas har en finess: Slagbommen är vinklad, vilket gör det lättare att få till ett bra skäl på en så pass liten vävstol.

Jag hittade denna lilla Jonas på en annons på Blocket och bestämde mig för att slå till, inte minst för att det också följde med en kontramarsch. Jag är lite fascinerad av det där med kontramarsch och tänker att i sinom tid så ska jag ta mig an hur det funkar, för ännu har jag inte sett en kontramarsch IRL.

När jag hämtade vävstolen berättade damen som sålde den att hon hade köpt den just via Monica Segerman... Men tänk, är inte världen rätt liten ändå?!

Den här lilla krabaten kommer att bli finfin i mitt nya boende. Jag hoppas vi kommer att trivas ihop. Ett litet bekymmer finns kvar i planeringen: Vad händer om grannarna protesterar? Idag bor jag i gavelradhus och min granne har inte klagat på att det låter genom väggarna. Nu flyttar jag till tätare, mindre radhus som inte är gavel... Så för säkerhets skull tänker jag att jag ska komplettera Lill-Jonas med såna här vävstolsfötter. Någon som har erfarenhet?

Och vad händer med Toras vävstol då? Ett litet tag får hon nog stå hopfälld i mitt kommande minimala källarförråd, för jag vill absolut inte göra mig av med henne. Men jag har en liten plan även för Toras vävstol i mitt bakhuvud... hoppas jag kan berätta mer om detta vid tillfälle. Om inte annat så kommer hon få plats när äldsta ungen flyttar ut och det anar jag kommer att ske snabbare än jag någonsin hinner vänja mig vid tanken.

15 kommentarer:

 1. Hej Irene. Jag köpte vibrationsdämpare för tvättmaskin på Claes Ohlsson för tror jag 145 kr för 4 fötter. Funkar jättebra, flyttar sig inte en tum. Tycker även att det dämpar ljudet bra också. PS. Du väver jättefint och är alltid så inspirerande att följa. Hälsar Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lisbeth, tack för fin feedback :-) Det där med vibrationsdämpare lät ju intressant, det ska jag kolla på!

   Radera
 2. Hej jag tror att när du blir vän med kontramarschen så vill du alltid använda den. Jag har kontramarscher på alla mina vävstolar och vill aldrig vara utan dom. Lycka till med din Lill Jonas som jag haft en likadan själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Barbro, ja jag tror jag ska försöka få upp den där kontramarschen snabbt. Verkar ju hur bra som helst.

   Radera
 3. Vävstolsfoten Stadig har jag, men har aldrig tänkt på om den dämpar ljudet, den står still iaf. Du får väva gardinersom inte låter mycket. Men du får säkert bra tips här. Lycka till med Lill-Jonas.

  SvaraRadera
 4. Vad fin han är, Lill-Jonas. Jag har bara sisådär tre mil till GP Snickerier och jag har bland annat köpt min varpa där. Väl värt ett besök för den väv- och stickintresserade (om man nu får göra smygreklam på andras bloggar :-) ).

  Kontramarsch är en välsignelse, det saknar jag på min vävstol. Så det blir säkert bra när du väl vant dig. Det ska bli roligt att se vad ni kommer att åstadkomma, du och Lill-Jonas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag trodde inte de tillverkades längre? smygreklam är helt ok när det gäller vävstolar ;)

   Radera
  2. Nej, snickeriet är nedlagt, de säljer det som finns kvar. Men stor butik med väv- och stickgarner och redskap finns. Samt vävstuga och hantverkscafé (som jag inte varit på - än).

   Radera
 5. Grattis till Lilljonas, jag hade en så'n på 90-talet som jag köpte hos GP snickeri i Motala och jag tyckte den var toppenbra. Den blir du säkert nöjd med stadig och rejäl... trots sin "litenhet"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en stor liten vävstol känns det som.

   Radera
 6. Lycka till med nya vävstolen. Den var riktigt "söt". Vävstolsfoten Stadig är både bra för dämpning och din rygg så jag tror att det går mycket bra att väva i ett radhus. Vävstolen står förhoppningsvis även stilla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den gullig! Vävstolsfötter får det nog bli, eller något som får den att stå lite mer stilla och vara lite tystare i alla fall.

   Radera
 7. Grattis till vävstolen och en ExtraGrattis till kontramarschen!
  Det är så mycket lättare att väva med den, även om man ha udda skaftantal eller vill väva stramajl-bindningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Maliz! Så mycket det finns kvar att väva... så många saker jag vill utforska!

   Radera