söndag 6 oktober 2013

Vävdag i UppsalaIgår var det vävdag på Upplands Museum med Uppland-Sörmlands Vävare. Hemslöjdskonsulenten Ann-Kristin Hult berättade om utställningen Vävning för Alla, som togs fram till Vävmässan i Borås 2011. För mig, som ju är rätt så ny på att väva, var det en mycket bra inspiration till olika tekniker. Några saker jag tog med mig:Hur man kan använda restgarner, varpa med en tråd i restfärgen, en tråd i oblekt. Smart!


 Den här fantastiska halsduken vävd i panama av sidenslipsar. Varp av merceriserad bomull.


Jag har funderat på vad jag ska göra med en massa virkgarner som jag har liggande. Den här babyfilten i korndräll är ett fint exempel.


Därefter berättade Kicki Sandberg om Saori Weaving, en vävfilosofi som går ut på att väva fritt utifrån känsla, utan något förutbestämt mönster. Intressant, lite annorlunda och mycket vackert.


Jag tyckte det var en intressant och givande dag. Och kul även att träffa andra vävare. Ska nog försöka gå på fler av dessa evenemang. Det här vävcaféet i novembe, t ex, låter rätt så spännande.

11 kommentarer:

 1. Visst är det roligt att komma ut och träffa andra vävare och få nya idéer. Jag har sett de vävarna vid ett flertal tillfällen. Det är ju bra att vävnotorna finns tillgängliga på nätet till dem.
  Ha det så gott.
  Kram Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, utställningen är ju inte ny. Gillar tänket: det ska gå att genomföra.

   Radera
 2. Du verkar ha haft en riktigt inspirerande dag. Härligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, så var det! Kul att träffa vävare IRL ibland också :-)

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Verkligen en inspirationsdag!Jättekul att träffa andra trådnördar och så fint med vandringsutställningen. Tänk vad mycket man kan göra!
  Trevlig dag önskar jag dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så kul att ses, hoppas det blir fler gånger.

   Radera
 5. Vilken spännande dag du hade, tack för alla länkar.
  Ha det bra!
  maliz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är rätt bra vävnotor i de där länkarna. Tror jag i alla fall :-) Ha det fint du också!

   Radera
 6. Låter jättekul och inspirerande, önskar det fanns något i min närhet!
  Ha det fint, kram Marie-Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du kollat om Riksföreningen för Handvävning har något distrikt i din närhet? Det är olika lokala föreningar som har programmen, det kanske finns hos dig också? För det var verkligen kul att träffa likasinnande. Här är länken: http://riksvav.se/

   Radera