onsdag 14 januari 2015

Pådraget. Och om mod och tålamod.


Nu är det pådraget, bomull 16/2 som ska bli hålkrus. Dels ska det bli möbeltyg till min kökssoffa, dels ska jag göra små prover till Vävpärmsprojektet på Facebook.

För första gången drog jag på helt själv, med hjälp av vädringsställningen som pådragningsknekt.


Det tog lite tid men det var ganska skönt att kunna göra det i sin egen takt utan att spänna ut någon annans armar och tålamod alltför mycket.


Nu inväntar jag lite fler solv, innan jag tar itu med tålamodet att solva 1128 pyttesmå trådar. Det är första gången jag väver ett så pass fintrådigt projekt.


Just det här med solvningen är lite av tjusningen med vävning tycker jag.

Jag har dagligdags ett jobb som kräver att jag snabbt klarar av många saker. Att solva kräver en annan sorts koncentration och för mig är det en omställning; jag måste gå ner i varv, låta saken ha sin gång utan att stressa på för då blir det fel.

Mod och tålamod. Det har blivit lite av min devis. Ofta tycker jag det är lättare att ha mod än tålamod. Men när jag väl ger mig tålamod så händer rätt som det är oväntade saker och jag tänker att jag behöver träna tålamodet för att inte alltid rusa vidare, för att se vad som händer om jag låter saker ta sin tid.

Här är hantverket är så viktigt för mig. Saker som tar den tid de tar. Att solva 1128 trådar eller sticka den där räckan av 30 cm slätstickning. Det är omkoppling på det allra bästa sättet.

Och just därför kommer det nog att ta ett par veckor innan jag får den här uppsättningen klar.


8 kommentarer:

 1. Du beskriver bra hur olika ditt arbete är, dels vanliga arbetet o dels handarbetet.
  Jag har också precis satt igång med min vävpärmspsojekt. Det ska bli roligt att få de olika.Lycka till.
  Vi ses o hörs- hörs i alla fall.
  Hälsn Monika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Monika, visst är det spännande med Vävpärmsprojekten! Jag ser verkligen fram emot allas prov. Japp, på återhörande!

   Radera
 2. Så smart med vädringställningen som pådragningskneck!
  Det måste jag prova någon gång.
  Hälsningar Fröken Slöjd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det funkade ganska fint faktiskt. Men för lite tyngre varpflätor behöver man nog något stadigare än en liten rankig ställning från Ö&B...

   Radera
 3. Tålamod tror jag nog att du har!
  Jag tycker att solvningen och skedningen av en väv är meditativ och jag lyssnar gärna på en talbok när jag jobbar i vävstolen . Uppsättningen av en väv är oftast roligare än att väva en lång väv som kan bli lite monoton.
  Lycka till med väven / Eva-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Eva-Lena, Håller helt med dig. Jag poddar radio när jag väver, det är mycket skönt. Igår varpade jag till Agnes Volds vinterprogram, det kan rekommenderas!

   Radera
 4. Jag tycker allt förarbete som planering, varpning, förskedning, pådragning, solvn i ng, skedning, framknytning och allt till jag har provvävt är själva tjusningen med vävningen. Känslan när allt blir så bra som man tänkt. Sedan är det en transportsträcka. Har jätteroligt på distanskursen, men ska hem och väva mina prover till vävpärmen och sedan blir det att väva ett tyg till nästa träff på Fornby.
  Ska bli roligt att se ditt hålkrus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men jag håller nog faktiskt med dig lite... Själva skyttlandet kan liksom bli lite monotont, men glädjen i att det blir som man tänkt (förhoppningsvis!) är oslagbar. Är grymt sugen på den där distanskursen... önskar jag kan hitta lite tid framöver.

   Radera