fredag 23 januari 2015

Koschenill-koftan


När vi fotade min choklad- och vispgräddekofta så kom jag på att jag ju inte visat upp den andra uppifrån-och-ned-koftan som jag stickade i somras och tidigt i höstas.

Det svarta garnet är tvåtrådigt ullgarn från Ullcentrum. Men de två grå nyanserna och de fyra röda nyanserna  är alla garner är från Toras garnstash som följde med vävstolen.De röda nyanserna är helt klart växtfärgade, troligtvis någon gång på 70- eller 80-talet. Jag skulle tro att det är det flera olika bad av koschenill, från riktigt mörkt rött till rosa. Kanske finns i det mörkare röda lite inslag av krapp, för det finns även mörkt orange krappfärgat garn i stashen.

Jag stickade enligt Tant Koftas mönsterhäfte i tvåtrådigt ullgarn. Koftan har en dragkedja och på insidan har jag kantat koftan med band, både i halsen och för att dölja dragkedjekanten. 


Kanten runt koftan är stickad i i-cord. Upptill tyckte jag det blev lite för tunt så där förstärkte jag den dessutom med en virkad kant. 


Jag stickade den här för att få en slit-och-släng-kofta. Något att ha när jag sitter hemma och jobbar och fryser lite grand. Eller ska ut i tvättstugaan. Inget fint, bara på och av. Och just därför är den rätt mycket använd.

Det förvånar mig lite hur skön jag tycker en sådan här traditionell ullkofta är. Jag tror nog att det blir fler plagg i tvåtrådig ull vad det lider, men kanske lite mer mönsterstickade i så fall. Och lite mindre fyrkantiga i halsen, för nu har jag lärt mig hur man gör mer formade plagg i Stickameras och Dödergöks koft-KAL.

6 kommentarer:

 1. Wow så fin!
  Färgerna och ränderna passar så bra ihop!
  Hälsningar Fröken Slöjd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Känns lite 70-tal men jag gillar't!

   Radera
 2. Men vad fin! Älskar färgerna och att den går från ljust till mörkt både i det grå och det röda. För att anknyta till choklad-och-vispgrädde-koftan, så får den mig att tänka på hallon och lakrits. :-)

  Sedan måste jag säga att jag gillar kantbandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det är ju en hallon-lakritsskalle... ;)

   Radera
 3. Koftan blev verkligen superfin! Supersnygga färgval och jättebra passning!
  Mitt supergamla ufo jag rippade förra helgen har ungefär den färgen som det lilla varmröda nystanet på toppen till vänster. Jag trodde det var cochenill men det kanske är krapp? Det var också färgat på 80-talet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Tack för snälla ord!
   Koschenill blir mer kalla röda nyanser och krapp mer varmröda till orange. Så är det varmrött så är det troligtvis krapp i, det kan vara en blandning också.

   Radera