måndag 2 december 2013

Regnbåge


En smal varp för disktrasor. Restgarnscottolin i regnbågens färger. Har letat olika våffelbindningar, men med de vanligaste på fyra skaft och fem trampor blir det nog inte riktigt bra eftersom varje färg här är 40 trådar och då går det inte jämnt ut på varje färg.

Nu har jag hittat den här, tror ni det kan funka?8 kommentarer:

 1. Vilka underbara färger. Det kommer att bli ett nöje att torka rent med de trasorna.

  (Har ingen erfarenhet av våffelbindning, så där kan jag inte komma med råd.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Katarina,
   Tycker det känns rätt bra med disktrasor som går att återanvända. Och det här blev ett bra sätt att bli av med restgarnerna :-)

   Radera
  2. Håller med, det är slut med köpetrasor för min del.

   Mina första hemmagjorda trasor gjorde jag av rester från en tröja i lin. Jag stickade rätstickning så de blev rätt grova och _riktigt_ bra på att skrubba bort fläckar på spisen. :-)

   Radera
 2. Verkligen glatt! Jag håller själv på med våffelväv just nu och vill utfärda en "varning". Jag vet inte vad för typ av upphängning för skaften du har, men så här gick det för mig: Tog en solvnota ifrån en gammal bok i från 80-talet. Solvade på fyra skaft och knöt upp fem trampor. Men, jag fick inget skäl. Vissa av tramporna gick knappt att trycka ned hur jag än knöt upp dom. Sen slog det mig. Det är ju omöjligt att använda den trampuppknytningen till enkla skaftupphängning med nickepinnar. Man måste hänga upp skaften i gummiband för att det skall fungera alternativt ha mer avancerad skaftupphängning. Det stod inget om det i vävbeskrivningen men jag har däremot sett det i nyare beskrivningar. Men, du kanske redan har solvat klart och sitter och trampar för fullt. Hoppas det :-) !
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annika,
   Tack för tipset, det där hade jag inte tänkt. För jag hade nog tänkt solva på fyra och trampa på fem, men den solvningen gick inte ihop sig jämnt med färgerna i varpen. Så därför blir detta en enklare våffelväl, solvad som en vanlig kypert men lite annorlunda trampuppknytning. Inte riktigt lika "våfflig" men rätt ok ändå.

   Radera
 3. Tack precis vad jag letade efter, fungerade det med fyra trampor. Hur blev våfflorna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena,
   Det blev små små våfflor. Inte som en riktig våffelväv men de funkar fint till disktrasor. Jag har lagt upp bilder på resultatet, hoppas du kan se där.

   Radera
 4. Har också letat efter något sådant. Dom var jättefina. Vad har du för sked och hur många trådar i rör? Har en del garn som jag vill bli av med. Så tack för tipset och en fin blogg!

  SvaraRadera