söndag 10 november 2013

Sockhöst

Sockor. Så väldigt bra om man vill lära sig sticka: Man kan använda ganska tjockt garn och ser snabbt resultat. Det finns många roliga sockgarn som uppför sig lite oväntat, t. ex. de självrandande garnerna som gör att det ser himla avancerat ut. Sockar är ett bra sätt att lära sig teknik: det är hälar och avmaskningar. Man kan pröva på olika metoder att sticka hälar och man kan sticka från tå och upp för att lära sig lite fler svårighetsgrader. Och så bäst av allt: Man gör först en testsocka och har sedan ytterligare en att finslipa detaljerna på.  

Oj vad jag har stickat sockor den här hösten! Och njutit av att hitta tillbaks till lusten att sticka. Några av sockarna har jag visat tidigare. Här är fler:


Sockor med korta skaft till mig själv, eftersom jag främst använder raggsockar som tofflor på hemmaplan. 100 gram Järbo Raggi räckte precis till ett par och då hade jag lite tur med randningen.... Jag stickade med stickor 3 och 4.


Här är ett par som nog blir julklapp till en ung man. Också i Järbo Raggi. 

Mina sockar i växtfärgat 2-trådigt garn har jag visat tidigare. Då prövade jag tå-upp och istickshäl. 

Och här är min egen lilla sock-examen: Ett par i 4-trådigt Opalgarn. Handfärgat, som jag köpte på Syfestivalen i Älvsjö. Jag stickade med stickor 2 och 2,25, med förstärkt häl. De här var riktigt kul att sticka och jag kände mig supernöjd att jag gillade att sticka med så tunna stickor. 


Nu tänker jag att det nog är dags att våga mig på ett lite större projekt. Målet är att använda en del av min garnskatt. Den senaste tiden har jag ägnat en del tid åt att försöka förstå hur patentstickning i två färger fungerar. Med hjälp av Garnstudios instruktionsvideo, några provlappar och en hel del upprepningar så tror jag att jag börjar få kläm på det. 


Garnet är från Kilafors. Det grå är mycket tjockare, så jag tar det vita tunna garnet tredubbelt. Jag tänker att det här ska bli en poncho eller en schal att svepa om mig när det är kallt och ruggigt i vinter. Jag får se hur länge garnet och tålamodet räcker. 

Och under tiden njuter jag av att ha återfunnit hantverksglädjen både i vävning och stickning :-)

6 kommentarer:

 1. Vilka fina sockor du gjort! Jag gillar också de garner som självrandar sej. En sockstickning är alltid på gång !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Charlotte. Det var ditt tips på instickshälar. Gillar jättemycket!

   Radera
 2. Fina sockor. Kommer väl till pass nu när kylen kryper fram. Din test på patentstickning i 2 färger verkar mystiskt men jag skall testa efter ditt tips från "Garnstudion". Ha en skön sticknovember i mörkret. Kram Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja sockor är mysigt, helst inomhus. Patentprojektet skrider framåt... fortfarande lite osäker på hur det blir till slut... Men kul är det!

   Radera
 3. Kul, jag har också börjat med patentstickning med två färger, grå och svart, och tror att det är jätteroligt att sticka.
  Trevlig helg!
  maliz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg på din blogg. Lite svårt med översättningen, men det ska bli kul att se när det är klart :-)

   Radera