onsdag 20 maj 2015

Hallmatta


Min hallmatta i gåsöga är klar. Den är vävd med linmattvarp 8/3 och stränggarn i ull. Allt stränggarn kommer från min stash av en- och tvåtrådigt ullgarn som följde med Toras vävstol.


Jag lekte ganska länge med olika färgställningar i garnet. Mycket inspiration fick jag från den färgkurs jag deltog i en dag med Tant Kofta och Riksföreningen för Handvävning.

I mattan finns massor av olika blå nyanser, lite brunt, naturfärgat, beige, grått, limegrönt och riktigt mörkt skogsgrönt.


Jag ville också matcha mattan med de turkos/vit/naturfärgade linnedraperierna som täcker garderoberna på ena sidan i min hall och den fina Sandbergstapeten på motstående sida.


Det var första gången jag vävde med linmattvarp och det var helt klart ett äventyr. Den har bråkat och stångats med mig och varit väldigt oflexibel om jag får säga så. Jag har mer varp kvar, har nu dragit om den och försökt spänna den ytterligare samt lagt in fler skälspröt.

Men resultatet är jag rätt så nöjd med. Och gåsögon... alltså, det är så enkelt och genialiskt vackert.
10 kommentarer:

 1. Så otroligt fin den mattan blev.
  Jag har inte vävt med varp i lin men kommer säkert att försöka någon gång.

  Ha det gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla!
   Tack för fin kommentar :-) Det var svårare än jag trodde med linvarpen, den gav efter rätt osynkat. Nu har jag fått lära mig att dra på hårt, lägga många skälspröt och hålla varpen fuktig. Det är helt klart värt ett försök, det blir så fint!

   Radera
 2. Så härlig matta och så snyggt du har fått till det med färgkulörerna i garnet! Har du vävt den i din "lilla" vävstol?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Irené, tack för feedback! Jajamän, den är vävd i min Pelle som är 90 cm bred. Du ser den i bakgrunden på en av bilderna. Stadig och fin, om än liten och nätt. Rätt nöjd med den, helt klart.

   Radera
 3. Du har vävt en jättefin matta ! Snyggt !

  SvaraRadera
 4. Den är såå vacker!!
  Blir så vävsugen när jag läser här. :) Jag gick vävkurs för många många år sen men minns fortfarande hur himla KUL det var.
  Fast, bara själva vävandet...haha. Inte allt grejande innan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!
   Tack för fin kommentar :-) Vävning är verkligen hur kul som helst, dessutom utmärkt alternativ till stickning! Ha det gott!

   Radera