torsdag 16 oktober 2014

Inte Jonas, men Pelle


Jag trodde ju att min nya lilla vävstol hette Lill-Jonas, men där hade jag fel. Det är Pelle som min nya sambo heter.

Vävstolen är gjord av GP Snickeri i Motala, som inte längre gör vävstolar. Däremot finns där en väv- och garnbod med mycket vänliga och hjälpsamma medarbetare. Och de har ett litet lager med reservdelar.

När jag skulle sätta upp vävstolen konstaterade jag att det bara fanns tio skaftkäppar och mailade GP. Det tog ett par mailväxlingar innan vi rett ut det där med Jonas och Pelle, men strax därefter hade jag två fina skaftkäppar i posten.

Pelle är en välvårdad och stabil herre. Och han har rätt välsvarade spiror ;) i form av en vinklad slagbom vilket gör att det går att få ett bra skäl. Vävbredden är 90 cm och han är inte så utrymmeskrävande, tar upp drygt en kvadratmeter golvyta.

Vävstolen har en vågrätt kontramarsch om sex skaft och jag kan ha sex trampor i den. Det hade nog varit önskvärt med åtta, men det får räcka med sex tills vidare. Jag kan nog konstatera att den inte riktigt är gjord för en kontramarsch, tror inte att jag egentligen får så mycket bättre skäl än med en trissuppsättning. Men när jag väver våffelväv på fem skaft så funkar det bra.


Det är ju jättekul att väva våfflor! Fördelen med att väva disktrasor är att det går att testa sig fram med lite olika inslag och jag försöker göra mig av med lite mer restspolar från Toras stash. Här är det tre trådar grönt lin 16/1.

14 kommentarer:

  1. Din nya sambo Pelle ser att vara en trevlig herre.

    SvaraRadera
  2. Snygga disktrasor. Lycka till med din nya vävstol.

    SvaraRadera
  3. Så bra att du har en Pelle att väva i, den vinklade slagbommen är jättebra !
    Min minsta vävstol är en Lill-Jonas från GP snickeriet och den är mycket begränsad att väva i, Jag väver helst bara tuskaft i den för den har inga lattor.
    Pelle är en bättre vävstol !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker också att den verkar riktigt stadig och fin. Håller med om slagbommen, den är riktigt bra.

      Radera
  4. Det ser fint ut! Jag har också en GP vävstol med vinklad slagbom den är 120 bred och om jag är rätt underrättad heter min Per!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är vi två Iréne med varsin Per :)
      Har du kontramarsch eller triss?

      Radera
    2. mariekrabbsjo@gmail.com7 december 2023 kl. 14:15

      Hej, Ser att inlägget är nästan 10 år gammalt men jag har oxå en Per och undrar om du möjligen har någon information om vävstolen. Jag har lite info om tillbehören men ej om väven i sig. Skulle vara väldigt tacksam för hjälp!
      Vänliga hälsningar
      Marie

      Radera
  5. Nej jag har inte kontramarsch och väver bara med fyra skaft... jag trivs i det stora hela bra med min Per, men minst sagt obekväm arbetsställning när man ska montera lattor och knyta upp tramporna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hjälpte syster min att knyta upp och kan bara hålla med om det för med arbetsställning. Man känner sej som någon slags orm-människa när man kryper runt på och i vävstolen! :D

      Radera
    2. Precis så är det... men vad gör man inte för att få i gång väven ;-)

      Radera
  6. Lila sjalar: Ja, det är både en- och tvåtrådiga garner i varpen, alla ca 6.000 m/kg, dvs garnnummer 6/1 och 12/2. Men jag varpar med två trådar, hela tiden en lila tillsammans med en svart 6/1 som ”stabiliserar” de olika lila garnsorterna. Vävtekniken är varptaqueté. Har gjort så här flera gånger tidigare och det har fungerat bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såg dem just på din blogg, de är superfina! Någon gång ska jag ta mig an lite växtfärgade garner som ligger i en låda. Kanske en sjal eller två...

      Radera