Nu hemma från förra veckans kurs i vävning på Sätergläntan. Det var en underbar vecka full av inspiration och lärande. Jag har njutit av att prata vävning med likasinnade och jag har lärt mig massor. Jag vet nu lite mer om hur olika material beter sig i varp och inslag och hur det är att väva med riktigt tunna garn. Jag har prövat att väva på åtta skaft och trampor och lärt mig lite mer bidningslära. Och jag tror också jag vet hur jag ska sätta upp min kontramarsch.
Vi var åtta deltagare som tillsammans satte upp nio vävar och därefter turades vi om att väva en bit på varje väv. Det var intressant att se hur olika slutresultatet blev beroende på vars och ens personliga uttryck.
Vår lärare Ingrid Peterson bistod med fantastiska kunskaper, stor inspiration och ett enormt tålamod. Här är hon i färd med att visa mig HV-teknik i en tunn bomullsväv där vi även vävde myggtjäll.
Det tyckte jag var ganska svårt, ska jag göra sånt här så kräver det nog rätt mycket träning.
Min munkabältesväv med bomull 16/1 i varpen och Fårögarn som inslag blev färggrann:
Ett mer finstämt uttryck blev det i Evas väv, där hon vävde i milda färger med bomullsgarn som inslag:
Hålkruset var kul att väva. Jag testade starka färger och svart inslag och tror den blir lite jämnare i färgen efter tvätt.
Katarinas hålkrus blev milt färgstämd i blått och vitt med smalare hålkruspassager.
Vi vävde också disktrasor i lin, i en fantasikypert som gav lite stramaljeffekt:
Randy testade att väva en disktrasa med lila inslag vilket gjorde den lite extra färgglad:
Ellen vävde vackra ränder i bolstervarsväven, en femskaftad satinbindning med bomullsgarn 30/2 i varpen.
I samma väv gjorde Christina en Fibonacci-randning och vi fick lära oss att hur man än blandar ränderna i en sådan så blir det harmoniskt. Det måste jag pröva på.
Den åttaskaftade bomullsväven i kypertbindning blev helt olika beroende på om vi vävde på fyra eller åtta trampor:
Jag gillade de små rutorna som kom fram på åtta trampor:
Så här olika blir möbeltyg i panama beroende på om inslaget är i lin eller ull och huruvida en håller sig till samma gråvit randning som linnevarpen innehöll:
Eiko, som kom ända från Japan till kursen, valde en svensk färgsättning:
Och så vävde vi rosengång i bomull 16/2. Jag valde att göra en traditionellt svensk handduk i blått och vitt...
...samt en jämnt randig i tre olika gröna nyanser, gav nästan lite 70-talskänsla:
Britt-Marie, som är en mycket skicklig väverska från Koppom i Värmland, blev lite av vår hjälpfröken. Det tackar vi för! Hennes klutar efter gamla förlagor går inte av för hackor.
När jag kom hem och gick igenom mina alster kände jag mig alldeles lycklig över allt jag hunnit med och allt jag lärt mig. Just nu skulle jag gärna vilja sätta upp en handduks- eller möbeltygsväv, men det får dessvärre vänta tills efter flytten för just nu står båda vävstolarna nedplockade.
Jag blev ju också såklart enormt sugen på att få upp min kontramarsch, efter att ha suttit sju dagar och vävt i Öxabäckvävstolar.
Tack Ingrid och alla nya vävkompisar för en jättekul vecka!
Oj, vad mycket ni hann på en vecka! Även om man kan prova själv hemma så är det ju så himla kul att gå på kurs och se hur andra tar sig an uppgifterna.
SvaraRaderaVilken kul vecka du hade och vad spännande för mig att se vilka tekniker ni lärde och vad ni vävde.
SvaraRaderaTack för det!
Oj, vilken härlig vecka. Så roligt att du visade allt fint ni gjort. Förstår att det känns givande och inspirerande.
SvaraRaderaGlad för din skull, skulle gärna åka jag med.
Hälsningar Monika
Hej på dig. Trevligt att se,så mycket ni hann med på en vecka. Jag var där i början på juli och lärde mig måla på varp och lite ikat. Winnie Poulsen var vår lärare, mycket lärorikt. Men pust så varmt vi hade det. En underbar kursgård och fint bemötande. Hälsning Lisbeth
SvaraRaderaDet låter som en alldeles underbar vecka. Det är fantastiskt hur olika slutresultat man kan få i en och samma väv.
SvaraRaderaKan inte låta bli att bli avundsjuk. Har suttit och kollat på olika kurser och nästa sommar ska jag försöka få till detta. Vad roligt att få prova så många olika tekniker! Fint!
SvaraRaderaTack själv, vi låg definitivt inte på latsidan under den här veckan! Själv funderar jag på kuddar och tabletter men har inte bestämt mig för vilken teknik jag skall använda.
SvaraRadera